לפני שבעה חודשים, במאי 2022 התחלתי את הבלוג ״אופטיקאי מדופלם״' ומאז פירסמתי 31 פוסטים בבלוג (ועוד מספר פוסטים מנהלתיים). בחודש אוקטובר הצטרף הניוזלטר ״הרהורי יום שישי״. פרסמתי בו תשע מהדורות בתשעת השבועות האחרונים, והמהדורה העשירית תתפרסם השבוע ממש לפני ש-2022 מסתיימת.
כדי לסכם את הכתיבה שלי בשנה הזו, חזרתי אחורה ובדקתי מהם הפוסטים שזכו למספר הצפיות הגדול ביותר השנה, וגם עברתי על המהדורות של ״הרהורי יום שישי״ ועל דברים שכתבתי בטוויטר.
לפני שאמשיך לסיכום של כל זה, חשוב לי להודות לכם הקוראים והעוקבים שלקחתם חלק במסע הזה שלי. לא תכננתי מראש כמה אכתוב או על איזה נושאים, והרבה מהאנרגיה שלי והכיוון שהבלוג לקח הגיעו מהעוקבים שהצטרפו לאורך השנה ופידבק שקיבלתי.
אשמח לשמוע עוד מחשבות שיש לכם על הבלוג - אתם יכולים להשאיר הערה בתחתית הפוסט הזה, לענות על האימייל, או לכתוב לי בטוויטר.
אם אתם עדיין לא רשומים לקבל פוסטים חדשים במייל, אפשר לעשות את זה כאן:
ועכשיו, לסיכום 2022 ב״אופטיקאי מדופלם״ -
שלושת הפוסטים הכי נצפים
וויקס אחרי סטארבורד - הפוסט הכי נצפה השנה היה כשניסיתי להסביר את הפילוסופיה ודרך הפעולה של קרן אקטיביסטית, ולהעלות השערות לגבי מה אולי נראה במקרה הספציפי של ההשקעה של סטארבורד בוויקס. בדיעבד למדתי שהפוסט הזה נעשה פופולרי בקרב עובדי וויקס, שגם שאלו בישיבת החברה על חלק מהדברים שכתבתי. התהודה הזו גרמה לי בהמשך להגדיר את הערכים של הבלוג (כוכב הצפון שלי).
East Coast vs. West Coast Thinking - האופן שבו נכון לדעתי לנתח חברה. דרך הדיון של פרופסור דאמודאראן וביל גורלי סביב הערכת השווי של אובר, ניסיתי להראות איך אפשר לשלב בין חשיבה על נרטיבים אפשריים (״חוף מערבי״) לבין יצירה של מודל פיננסי (״חוף מזרחי״).
כיצד האינפלציה מתעתעת במשקיעי המניות - הקרדיט על הפוסט הזה הוא כולו של אחד וורן א. באפט (שככל הנראה לא עוקב אחרי הבלוג בגלל שהוא לא קורא בעברית). באופן כללי אני נמנע לתרגם תוכן בבלוג, אלא מנסה לכתוב על רעיונות ומחשבות משלי. במקרה הזה חרגתי מהכלל ותרגמתי לעברית את המאמר שבאפט פירסם בפורבס בסוף שנות ה-70׳. הוא תיאר כמה תובנות שעוזרות להבין יותר לעומק את הדרכים (האיומות) שבהם האינפלציה משפיעה על מחירי ותשואות המניות. לאור השיח והשאלות שעלו בעקבות נתון האינפלציה המאכזב של חודש מאי, זה היה נראה כמו הדבר הנכון לעשות.
הפוסט החביב עליי
״הפלא של באפט ודילמת החדשנות של לארי״ היה החלק השלישי בסדרה של ארבעה פוסטים על קונספט ה Innovator's Dilemma של קליי כריסטנסן, והניסיון שלי להציג את הפיתוח של AWS והקלאוד דרך הפרספקטיבה של Disruption Theory. מאד נהניתי להכין אותו, גם מהכתיבה עצמה וגם ממספר שאלות שעלו אצלי במהלך העבודה על הפוסט והייתי סקרן לחקור ולהבין אותן טוב יותר.
מצאתי את עצמי גם מפנה לפוסט הזה בכל מיני הקשרים בהמשך. אני חושב שזו מסגרת חשיבה שחשוב להכיר, גם כי היא מוכרת היטב בסיליקון ואלי (ובאופן כללי בקרב יזמים ומשקיעים), וגם כי זו דרך שימושית להסתכל על הדינמיקה סביב טכנולוגיות חדשות.
הרהורי יום שישי
בתגובה לשאלות שקיבלתי לגבי המלצות לתוכן, באוקטובר התחלתי לפרסם ניוזלטר מדי יום שישי בבוקר (הערת מערכת: אם אתם מנויים לבלוג אבל לא מקבלים את ״הרהורי יום שישי״, אתם יכולים לעדכן את העדפות המיילים שלכם כאן).
הפורמט של כל מהדורה כולל שלושה לינקים לפוסטים או פודקאסטים מהשבוע האחרון, המלצה על ספר, ולינק מהעבר הרחוק יותר. אני משתף כמה מהמחשבות שלי סביב כל המלצה כזו. בסך הכל כתבתי 50 מיני-המלצות כאלה בתשע המהדורות שכבר התפרסמו ובאחת נוספת שתתפרסם השבוע.
במבט לאחור המהדורה החביבה עליי היא מהדורה מספר 5. כשעברתי אחורה על המהדורות שפורסמו עד כה, מאד נהניתי לקרוא שוב את התובנות והלינקים ששיתפתי שם תחת ״דברים שנתקלתי בהם השבוע״. בהמשך שיתפתי סיפור שעיצב חלק משמעותי באופן שבו אני מסתכל על העולם, ומחבר יחד את החלקים של המלצה על ספר והמלצת הקריאה מהעבר.
סיקרן אותי גם לארגן את 50 ההמלצות לפי נושאים, כדי להבין איזה נושאים עניינו אותי לאחרונה ונראו לי רלוונטיים לניוזלטר: הנושא המוביל הוא השקעות (34%) וקצת אחריו יזמות (26%). לבינה מלאכותית הקדשתי מהדורה מיוחדת שלמה, וכנראה שאמשיך לכתוב עוד על AI בגלל ההתפתחויות הדרמטיות שאני חושב שיהיו סביב התחום הזה בשנים הקרובות. לשאר הקטגוריות קראתי טכנולוגיה, הסתברות ופילוסופיה, והיסטוריה פיננסית. אני כבר סקרן לראות איך ייראה הסיכום הזה בסוף 2023.
תזכורת: אפשר לראות את כל המהדורות הקודמות כאן.
נקודה אחרונה היא שאני שמח שהצלחתי לשמור על עקביות בימי שישי עד כה, אבל מודה שזה פגע בקצב כתיבת הפוסטים הארוכים יותר בבלוג. אני מקווה ב-2023 למצוא איזון טוב שיאפשר לי גם לשמור על העקביות בימי שישי, וגם לצד זה לכתוב כמות גדולה יותר של פוסטים שיהיו גם איכותיים יותר מאשר בשנה הראשונה.
חברות שכתבתי עליהן
שלוש החברות שכתבתי עליהן הכי הרבה השנה היו פייבר (״ענן הטאלנט של פייבר״ חלקים א׳ וב׳, ועדכונים אחרי הרבעון השני והשלישי), וויקס (וויקס אחרי קוביד, עדכון הרבעון השני, וויקס אחרי סטארבורד, המצגת של סטארבורד, ההתמקדות המחודשת) ואמזון (בלי רווחים בסיאטל, AWS חלק א׳, AWS חלק ב׳, צוות שתי-פיצות, מטאפורת החשמל של בזוס).
מבין החברות הישראליות כתבתי גם על ריסקיפייד (When IPO Investors File a Chargeback, עדכון לאחר הרבעון השלישי) ומאנדיי (מאנדיי ו Unit Economics, המספרים של מאנדיי).
עוד חברות שהזכרתי הן Verisign (דוכני אגרה באינטרנט),Airbnb (בריאן צ׳סקי חוזר ליסודות), ובלוק (דילמת החדשנות של מסופי האשראי, בלוק, ביטקוין, חדשנות וקריפטו).
יש עוד הרבה חברות שמעניין בעיניי לדבר עליהן, וב-2023 אני רוצה לחפש את הדרך לכסות הרבה יותר מהן. יכול להיות שהפיתרון יהיה פחות פוסטים ארוכים ומקיפים כמו שכתבתי על ריסקיפייד ופייבר, וכמות גדולה יותר של פוסטים שממוקדים בהיבט אחד, כמו הפוסט על בלוק חדשנות וקריפטו. כנראה שאעשה גם ניסויים עם לשתף תובנות ממוקדות דרך ״הרהורי יום שישי״.
ציוצים בטוויטר
הייתי פעיל מאד בטוויטר במהלך תקופות שונות מאז שהתחלתי את הבלוג. אמנם בשבועות האחרונים העדפתי להתרכז בדברים אחרים, אבל דרך טוויטר הגעתי לעוקבים הראשונים של הבלוג, וזו גם הייתה פלטפורמה מצויינת בשבילי לבחון איך לבטא רעיונות שיש לי.
אני חושב שאפשר לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות את הכתיבה שלי בטוויטר, אביא כאן את הטופ-3 מכל קטגוריה, ולמטה תוכלו למצוא רשימה של כל שאר השרשורים שכתבתי השנה.
קטגוריה מספר 1: טוויט בודד
הנה שלושת הטוויטים הפופולריים ביותר שלי השנה:
שיתפתי שהמלצת הקניה של גולדמן סאקס על אנרון, ממש לפני פשיטת הרגל וחשיפת ההונאה, תלויה מעל השולחן שלי. קצת קשה לקרוא, אבל כתוב שם על אמונה בהנהלה והיכולת של העסק להתאושש ולצמוח. בתזמון מעניין זה גם היה ממש לפני שנחשפה ההונאה של FTX, שהעלתה עוד זכרונות מאנרון:
תזכורת לכך שגם אני מאמין ש״מנצח זה שמתרכז במשחק, לא מי שבוהה בלוח התוצאות״:
תמונת מצב של ״יתומות הקוביד הישראליות״. תכננתי בהמשך לחקור יותר לעומק כמה מהן, ובינתיים כתבתי רק על שתיים מתוכן.
עוד שני טוויטים ששווה להזכיר: אחד הוא על משל ״הכריש במיכל״ שהכרתי בזכות הספר של יעקב בורק ״האם שימפנזים חושבים על פרישה״, ולדעתי רלוונטי בתקופה הנוכחית להרבה חברות טק:
והיה גם ה meme הזה שעשיתי כדרך אגב, וקיבל הרבה יותר טראפיק לעומת טוויטים שהשקעתי בהם הרבה יותר עבודה וחשיבה (זה בפני עצמו אולי לקח מעניין):
קטגוריה מספר 2: שרשור סביב רעיון שלי
היו כמה רעיונות שהרגשתי שמתאימים יותר לשרשור בטוויטר מאשר לפוסט בבלוג, הנה הטופ:
השרשור הפופולרי ביותר היה כשניסיתי לשכנע לא לבזבז הרבה אנרגיות במעקב אחרי התנודתיות של שוק ההון ובניסיון לתזמן את התחתית של השוק הדובי שאנחנו חווים, אלא להישאר ממוקדים בטווח הארוך ולהשקיע את האנרגיות בשיפור עצמי:
ניסיון להסתכל על רכישת הענק של פיגמה ע״י אדובי דרך הפרספקטיבה של Innovator’s Dilemma:
אחרי מספר שבועות שבהם הבלוג עסק בעיקר בוויקס, כמה תובנות שהגעתי אליהן:
קטגוריה מספר 3: תרגום של מאמר
לפני שהתחלתי את ״הרהורי יום שישי״, נהגתי מדי פעם לכתוב שרשור כדי לתרגם לעברית קטעים ממאמר שנתקלתי בו ולהצביע על נקודות שנראו לי מעניינות. הנה השלושה הפופולריים ביותר בקטגוריה האחרונה הזו:
המזכר של הווארד מארקס - Bull Market Rhymes
פודקאסט על הספר של פול גרהאם - Hackers & Painters
איך אינטל למדה בהצלחה על דילמת החדשנות, ואיך בכל זאת אותה דילמה היא מה שהכשיל אותה בהמשך והביאה אותה למצב בו היא נמצאת היום:
עוד שרשורים שכתבתי השנה בטוויטר (בסדר אקראי):
תודה שוב לכם הקוראים והעוקבים על שעזרתם ודחפתם אותי לכתוב ולשתף במחשבות שלי, אני מחכה להמשך ב-2023!
- אופטיקאי מדופלם
בלוג נהדר!
כל הכבוד!
במקום\בנוסף לטוויטר, כדאי לפתוח ערוץ בטלגרם - הרבה יותר פופולארי בישראל מטוויטר