לאן נעלם אופטיקאי מדופלם?
״איך נעקוב אחרי ההוצאות בטיול?״ חבר שלי שאל אחרי שאכלנו ארוחת צהריים לפני הטיסה. זה היה ביום רביעי בחודש שעבר. יום לפני התקיפה הראשונה באיראן. מאז שהפכתי להורה, יצא לי לטוס פה ושם לכנסים או נסיעות עבודה, אבל זו הפעם הראשונה שעזבתי את המשפחה כדי לטוס לטיול עם חברים.
״פשוט נפתח SplitWise, לא?״ הייתה התגובה הראשונה. זו האפליקציה שבה השתמשנו לפני עשור, כשעוד לא נולדו לנו ילדים, ועוד היינו עושים הרבה טיולים משותפים. מהסוג שבו מישהו משלם על ה AirBnb, מישהו על הטיסות, וכו׳.
״תן לי לבנות משהו עם AI,״ חבר אחר הציע. הוא לא הביא איתו לפטופ (מה שיתברר כטעות גדולה, לאחר שתבוטל הטיסה חזרה). וזה לא שהוא הלך הצידה וביקש כמה שעות כדי להתרכז. בעודנו צועדים בטרמינל, הוא פתח את בייס44 באייפון שלו. האפליקציה הייתה מוכנה עוד לפני שעלינו על המטוס.
זה היה גימיק די נחמד, שגם התקשר לארוחת הצהריים שבה דיברנו — כמובן — על AI ופיתוח תוכנה. אבל הנחתי שעדיין נעדיף לסמוך על SplitWise – תוכנה ותיקה, בדוקה, עם בסיס משתמשים משמעותי – על פני אפליקציית-צעצוע בלתי מוכחת. עד שגילינו במהלך הטיול שבשנים האחרונות, SplitWise נאלצה ללכת בדרכן של חברות SaaS אחרות שנתקלו בתקרת ה-TAM שלהן מוקדם יותר ממה שציפו: ברז המימון נסגר (לחברות שאינן AI), ומה שנותר לעשות הוא להתעלל במשתמשים החינמיים כדי לדחוף אותם לתכניות מנוי. נאלצנו לראות 10 שניות של פרסומת לפני שנוכל להזין הוצאה, מגבלות על מספר ההוצאות שניתן להזין כל יום, מספר החברים בקבוצה, חישובי המרות מטבע, וכו׳. ״יאללה תביא את הבייס44,״ הייתה המסקנה לאחר היום השני של הטיול. לא הייתה לנו כוונה לשלם על SplitWise Pro.
אני משתף בסיפור הזה כי אני חושב שהוא ממחיש טוב את השלב בסייקל בו אנו נמצאים: עד שנת 2022, היה אפשר לגייס עשרות מיליוני דולרים כדי לבנות אפליקציה כמו SplitWise, שמעולם לא מצאה דרך להרוויח מספיק כסף כדי להצדיק את זה. בינתיים, טכנולוגיה חדשה מאפשרת היום לכל אחד לבנות לעצמו אפליקציה כזו – דרך האייפון, בתור למטוס – אפילו עם התכנית החינמית של בייס44. מצד שני, לחבר המדובר בכל זאת יש מעל עשור של ניסיון בניהול של מפתחי תוכנה, אז הוא יודע איך לחשוב על הדברים האלה ואיך להדריך את ה-AI. הוא לא נבהל מהאפשרות שיהיו פיצ׳רים חסרים או באגים פה ושם, כי הוא יסתדר. הוא יתקן אותם. או ימצא דרכים לעקוף אותם. במודל לחצות את התהום (מהדורה 69), הוא הטיפוס הקלאסי של early adapter.
למיינסטרים, עם זאת, השימוש בכלים כמו בייס44 עדיין לא הגיע. אני מדבר על אנשים ללא רקע בפיתוח תוכנה. בעלים של בתי קפה או סטודיו ליוגה. יש אמנם אנקדוטות על כאלה שמאמצים AI כדי לבנות אתר אינטרנט ללקוחות שלהם, אבל זה עדיין לא אימוץ נרחב. בדרך כזו או אחרת, זה כנראה יקרה בסופו של דבר. אבל, כמו עם כל טכנולוגיה פורצת דרך מהסוג הזה, יש עוד תהום לגשר עליה, במובן של חוויית המשתמש, המותג, יצירת הרגלים, שיוף של פינות מחוספסות.
לנו יצא טוב. ה-AI אמנם לא עזר לנו לחזור הביתה למשפחות שלנו כשבוטלו הטיסות לישראל, אבל הוא עזר לנו לעקוב אחרי רשימת ההוצאות שהצטברו ככל שהטיול הלך והתארך מעבר למתוכנן. וחסך מאיתנו את החוויה השלילית של SplitWise מנסה לאלץ אותנו לשדרג לתכנית בתשלום.
עוד סיבה שאני משתף בסיפור הזה היא כדי להסביר לאן הבלוג נעלם בשבועות האחרונים. לקחתי קצת קשה את חוויית הניתוק הבלתי מתוכנן מהמשפחה שלי וחוסר השליטה; המצב שלי אמנם טוב לאין שיעור ממה שהרבה מאד אנשים חוו בשבועות האחרונים, ועדיין - הייתי צריך קצת זמן לעבד את זה. מקווה שגם אתם והמשפחות שלכם בסדר, ושתצליחו לפנות זמן ותשומת לב לאופטיקאי מדופלם. אני מתכנן להיות די פרודוקטיבי במהלך חודש יולי, לפני שאתנתק שוב באוגוסט לטובת טיול (יחד עם הילדים הפעם).
בייס44 ועקומת הסמיילי
מתוך פוסט של מאור שלמה בלינקדאין, לפני ארבעה חודשים:
נרגש לשתף פרוייקט שעבדתי עליו לאחרונה..
בייס44 הוא ניסוי moonshot - לעזור לכולם, טכניים או לא, לבנות תוכנה בלי לכתוב קוד, בכלל.
בעשור האחרון בערך - הייתי אובססיבי לרעיון של אלו אפשרויות ייפתחו אם כולם יוכלו לבנות את הכלים או האפליקציות שלהם - ולאחרונה זה נראה אפשרי מספיק כדי לנסות.
זה לא הכלי הראשון שמנסה לאפשר לאנשים לבנות תוכנה באמצעות שפה טבעית,
אבל אנחנו לקחנו את מה שאני חושב שהיא גישה שונה ודעתנית -
כל אפליקציה בבייס44 נוצרת עם דאטהבייס מובנה, שכבת storage, אותנטיקציה, אנליטיקס, ואינספור אינטגרציות… או כמו שהיוזרים אוהבים לקרוא לזה - "batteries included".
בדרך הזו - אנשים יכולים לבנות בשמחה בלי לדאוג מה זה אומר API keys או איך להתקין דבר כזה או אחר.
מאז שהשקנו לפני בערך 3 שבועות, הגענו מ(כמעט) 0 משתמשים למעל עשרת אלפים,
ואנשים בונים דברים באמת מדהימים.
כמה דוגמאות -
רון, מנהל מסעדה לשעבר - בונה פלטפורמת SaaS בשביל מסעדות לנהל חשבוניות והוצאות. החתים את הלקוחות הראשונים שלו בתוך שבועיים.
רנה, דרום אפריקה, בנה אפליקציית מעקב פיננסי אישית עם הצעות מבוססות-AI - וצומח כל יום עם משתמשים מכל רחבי העולם.
ארווינד (12!) ארה״ב, בנה גרסה משלו למשחק פוקימון.
—
תנסו את זה ותגידו לי איך הלך.
זה היה תענוג לראות אנשים מביאים את הרעיונות שלהם לחיים. אשמח לראות מה עוד אנשים ייצרו עם זה.
יש כמה דברים מעניינים לגבי הסיפור של מאור שלמה ובייס44; הראשון הוא כמה מהר המוצר התפוצץ: כחודש לאחר הפוסט הראשון ההוא, שלמה כבר שיתף שהחברה חצתה 20,000 משתמשים והפכה לרווחית. לאחר חודש נוסף, בריאיון באפריל לפודקאסט טראשטק, הוא שיתף שלחברה כבר היו מעל 150,000 לקוחות, ושלקצב הכנסות שנתי של מיליון דולר היא הגיעה שלושה שבועות בלבד מרגע ההשקה. לאחר חודשיים נוספים, במהלך חודש יוני (והמערכה מול איראן), הוכרזה רכישה של בייס44 על ידי וויקס (עוד על זה בהמשך).
הרבה מההצלחה המרשימה כמובן נזקפת לחזון המוצרי ויכולת ה execution של שלמה, שמספר שלא ישן יותר משעות בודדות ברציפות כבר חצי שנה. גם אסטרטגיית השיווק שבחר - פוסטים שהוא משתף על בסיס קבוע בעמוד הלינקדאין שלו לגבי ההתקדמות של החברה – היא די מבריקה: הרבה מהפוסטים הפכו לויראליים, ויצרו מודעות ובאז סביב בייס44, בעלות די נמוכה. אפילו העובדה שהפוסטים האלה בלינקדאין מרגישים כאילו נוסחו על ידי AI, תורמת בצורה חיובית למותג במקרה הזה. הבחור הזה בהחלט יודע איך לתקתק דברים עם AI! זה מה שעבר לי בראש כשקראתי אותם.
בנוסף לכל זה, התזמון היה מושלם: הזכרתי במהדורה 92 (ספטמבר 2024) ששימוש ב-AI לכתיבת קוד הוא מקרה השימוש היחיד באנטרפרייז שעבורו הוכח ROI חיובי בינתיים, ועל ההתפוצצות של מימון וסטארטאפים בתחום. כשלושה חודשים מאוחר יותר, שלמה התחיל לעבוד על בייס44, שמאפשר גם לאנשים ללא ניסיון בתוכנה למנף את היכולות של AI בכתיבת קוד. שישה חודשים נוספים אחר כך, זה כנראה כבר מאוחר מדי להתחיל היום לבנות מוצר כמו בייס44 (מה שמסביר חלקית את המוטיבציה של וויקס ברכישה – אני מבטיח להתייחס גם אליה!)
בפרק 40 של אופטיקאסט דיברתי על עקומת הסמיילי שאולי תיווצר בתחום פיתוח התוכנה עם ההופעה של AI:
בדרך כלל האנשים החשובים, שמרוויחים את המשכורות הגבוהות, אלה ה 10x engineers, בחלק מהמקומות קוראים להם הארכיטקטים, או פרינסיפל אנג׳יניר בקורפורייט אמריקאיים – אלה שאפילו המנהל R&D מפחד שיעזבו את החברה, כי הם מסוגלים להחזיק בראש שלהם את כל הפלואוז של המערכת, והם מצליחים לראות מיד איך כל שינוי משפיע על כל הרכיבים בדרך.
זה כנראה יהיה מעבר למה ש-LLM יצליח לעשות. הטופ, הקצה העליון של המפתחים. הם יכולים להחזיק מחלקת פיתוח שלמה, של כמה קבוצות וצוותים פיתוח, שכולם נשענים על ההכוונה המקצועית וה-roadmap שהם בונים להם, וקוראים להם לפתור בעיות קריטיות כשדברים מסתבכים.
אז תחשבו כמה יותר קריטיים האנשים האלה אולי יהפכו להיות, כשיהיה עוד המון קוד בכל מיני איזורים במערכת, שנכתב על ידי AI.
היכולת הנדירה של מעט האנשים שבאמת מבינים את כל מה שקורה במערכת תוכנה מורכבת, תהפוך להיות אפילו יותר בולטת ככל שהמערכת תהיה יותר ויותר מורכבת ודינמית.
ומצד שני, ההגדרה של מתכנת פרודוקטיבי כבר משתנה. AI לכתיבת קוד זה אחד האיזורים הכי חמים, מה שאומר שגם התהליך עצמו משתנה. מי שהוא מתכנת מהדור הישן, שמעקם את האף על הקוד האוטומטי שיוצא מאיי איי, כמוני :) – עלול להתקשות להישאר רלוונטי. האמת שזה קצת מה שקרה למתכנתי סי כשג׳אווה הגיעה, בתחילת הקריירה שלי אני זוכר הרבה תלונות על אי יעילות ובזבוז זיכרון וכן הלאה. רק פי 1000 מזה.
אבל הצד השני של המטבע הוא, יהיה ביקוש אדיר למי שיידע לתכנת בצורה אפקטיבית עם AI. לדעת איך להשתמש בכל הכלים האלה כדי לזוז מהר, לזהות ולתקן את הטעויות שלהם, להתמקד במה שחשוב. ואולי כתוצאה מזה – המשכורת הממוצעת אולי תהיה יותר נמוכה, אבל יהיו הרבה הרבה יותר מתכנתים. זה יאפשר ליותר תעשיות לעזוב מערכות לגאסי, לעשות מודרניזציה למערכות שלהם, יותר דברים יעברו להיות דיגיטליים.
חלק ממה שמסביר את ההצלחה המהירה של בייס44 הוא אולי העובדה ששלמה הלך כל הדרך על הקצה השמאלי של העקומה: למנף AI כדי לייצר תוכנה בפרודוקטיביות גבוהה. בעוד שכלים כמו Cursor (שגם עליו ראוי להתעכב במהדורות עתידיות) פונה לקצה ההפוך – להפוך מהנדסי 10x לאפילו-פרודוקטייבים-יותר – בייס44 הלכו בכח מלא על no-code: רכיבים כמו ניהול משתמשים או אנליטיקס נוצרים אוטומטית ולא ניתנים לעריכה. לא ניתן אפילו לצפות בקוד שמיוצר עבור האפליקציה שלכם. בייס44 מאפשרת פחות דרגות חופש אפילו בהשוואה לכלי low-code פופולריים כמו bolt או lovable, שכן מאפשרים עריכה של הקוד ויותר גמישות. מתכנתים דעתניים אולי לא יאהבו את רמת האבסטרקציה הגבוהה של בייס44, אבל, כאמור, לא אליהם הכלי הזה מכוון; הרעיון הוא להסיר את החסמים בפני ההמונים, ולאפשר להם לג׳נרט במהירות תוכנה באמצעות AI. אנשים שלא מעוניינים להתעכב על הפרטים הטכניים מתלהבים מהיכולת לייצר כלי עוצמתי, הכל כלול (batteries included), בתוך דקות באמצעות הסמארטאפון שלהם.
נראה שזה הצד של עקומת הסמיילי שחברות ישראליות מצטיינות בו – דיברנו על זה בעבר גם בהקשר של וויקס ופייבר סביב AI – לזהות טרייד-אוף, לגלות תושיה, לעשות כמה פשרות בדרך (ולא להתייסר לגבי זה יותר מדי). אולי חוויות מהסוג שהישראלים עברו בחודש שעבר, סביב המלחמה עם איראן, זה חלק ממה שמעצב את האופי הזה. משהו שיצא לי להרהר בו ביום שאותו בעיקר העברתי בין קריאה על בייס44 והרכישה של וויקס, לבין התעדכנות בכל הדרכים שבהם ישראלים שנתקעו בחו״ל מנסים לשוב אל המשפחות והחיים שלהם.
וויקס והלקח המר
רק לפני 13 חודשים כתבתי את עקומות סמיילי ובניית אתרי אינטרנט, פוסט שבו התלהבתי מכמה מהר וויקס הצליחו להשיק את מוצר הסטודיו, ולשלב בו יכולות AI כדי לייצר בצורה אוטומטית קטעי טקסט ורכיבים שונים באתר. גם שם הזכרתי את מודל עקומת הסמיילי, ותיארתי איך דווקא מודל הסטודיו של וויקס הוא זה שמתמקם יפה בקצה אחד של העקומה:
כתבתי בשנה שעברה על איך הבינה המלאכותית השפיעה על תעשיית התרגום, ועל זה שהאפקט מזכיר עקומת סמיילי: רוב הכסף נעשה בקצוות. בקצה אחד, תרגום ידני מלא, איטי, ויקר, בתחומים שבהם יש חשיבות מאד גבוהה לאפס טעויות. או, בקצה השני - מתרגמים שיכולים לנצל את הכלים האוטומטיים במלואם, לייצר הרבה תרגומים בקצב מהיר באיכות בינונית שהיא ״טובה מספיק״. אם הסטודיו של וויקס יצליח, הוא יכול ליצור אפקט דומה: מי שיצליח להתפרנס ממנו הוא מי שיידע לבנות איתו מהר אתרי אינטרנט ״טובים מספיק״ על ידי שילוב אלמנטים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית, ושאר הכסף בשוק יילך למי שבונה, בלי אוטומציה, אתרי אינטרנט סופר מקצועיים (ויקרים), במקרים שבהם זה נדרש.
את הפוסט סיימתי עם אופטימיות לגבי וויקס בטווח הקצר, וחוסר וודאות לגבי הטווח הארוך לאור סימני השאלה סביב האופן שבו מהפיכת ה-AI תתפתח:
נראה שהיכולות החדשות בבינה מלאכותית רק משפרות עוד יותר את העסק של וויקס. היא מגיעה בזכותן ליותר לקוחות, ומרימה את רף הכניסה למתחרים חדשים. נראה שהטרנד הזה יימשך בטווח הקצר. השאלה הגדולה לגבי הטווח הארוך היא, איך וויקס תשתלב ב״סדר החדש״ שיווצר בעקבות מהפיכת ה AI. הסמארטפון, הקלאוד, רשת הפרסום של פייסבוק – מעבר הפרדיגמה הקודם – שינו את האופן שבו הרבה עסקים פועלים, מה שבין השאר יצר הרבה ביקוש לאתרי אינטרנט של וויקס. קשה לדעת איך בכלל תיראה האינטרקאציה שלנו עם מידע ומחשוב, עם עליית הבינה המלאכותית, וגם איך תיראה המפה העסקית, ואיך עסקים יתקשרו עם הלקוחות שלהם. עידן הבינה המלאכותית נמצא רק בשלבים הראשוניים שלו.
זו שאלה עם השלכות מרחיקות לכת על הרבה מאד חברות, וזה יהיה מעניין לראות איפה סירת המנוע של וויקס תמצא את עצמה ביחס לגלים החדשים שייווצרו.
והשאלות האלה עלו די מהר! חודשים בודדים לאחר מכן כבר התחלתי לקבל אימיילים מקוראים שתוהים האם כלים לכתיבת קוד עם AI – כמו בייס44 – לא מאיימים בעצם על העסק של וויקס. למעשה בייס44 הוא במובן מסויים התממשות הלקח המר של AI (מהדורה 95) עבור וויקס: ביוני 2024 עדיין התלהבתי מכך שוויקס מצאו דרך יעילה להאיץ בניה של אתרי אינטרנט, בלי צורך במעברי טאבים והנדסת פרומפטים. עם זאת, מדובר באוסף (הולך וגדל) של טמפלייטים, שנבחר ותוכנן על ידי בני אנוש, ואליו הוזרקה היכולת לייצר חלקים באמצעות AI. מוצר כמו בייס44 הפך את כל הפרדיגמה הזו על הראש: יש רק טמפלייט אחד – ארכיטקטורת שלד מאד כללית של דאטהבייס, storage, ניהול משתמשים וכו׳ – וכל השאר נוצר על ידי AI. באמצעות ניסוח של פרומפט בודד. שינויים או תוספות נערכים על ידי פקודות נוספות.
בייס44, גם עם הפוסטים הויראליים בלינקדאין, אמנם רחוקה מרשת ההפצה שוויקס בנתה – חוזק המותג, מערכת האונליין מרקטינג המשומנת, מערכות היחסים עם סוכנויות, ומערכות תוכנה שנבנו עבורן כדי לנהל את העסק שלהן. גם הרבה פיצ׳רים חסרים. אבל את כל הדברים האלה יהיה אפשר לבנות עם הזמן; הנקודה היא שליבת המוצר של בייס44 עדיין מאפשרת יכולות שהן בסדרי גודל יותר מרחיקות לכת מאשר ליבת מוצר הסטודיו של וויקס. כמו בסיפור דיסראפשן אמיתי. מה שכנראה מסביר את הדיווח הזה מתוך כלכליסט לפני שבועיים:
WIX הישראלית רוכשת סטארט אפ של איש אחד - BASE 44 של מאור שלמה - ב-80 מיליון דולר. הסכום עשוי לגדול ככל שהחברה תעמוד ביעדי הכנסות שנקבעו עד 2029. BASE44 מרכז עניין רב בחודשים האחרונים בקהילת המתכנתים וה-AI בישראל ומחוץ לה בזכות כלי אינטואיטיבי ופשוט שבנה מתכנת אחד בן 31 לאחר שהשתחרר משירות מילואים ממושך אליו גויס ב-7 באוקטובר. כעת הוא רושם אקזיט מהיר, בתוך חצי שנה בלבד מאז הקמת החברה וכשהוא בעל המניות היחיד. בחברה מועסקים 6 עובדים בלבד שגויסו רק בחודש האחרון. עד לאחרונה שלמה עבד לבדו בחברה. הכלי שבנה שלמה, בהשקעה של כמה עשרות אלפי שקלים, מאפשר בניית אפליקציה או משחק ללא צורך בידע או הבנה בתכנות, רק באמצעות כתיבת פרומפט מילולי פשוט כמו ב-CHAT GPT. בתוך חודשים ספורים צבר שלמה בסיס של יותר מ-100 אלף משתמשים וחתם גם על שיתופי פעולה עסקיים עם חברות הייטק ישראליות ובהן ETORO וסימילרווב. בשיחה עם כלכליסט אמר שלמה על המכירה: "אין התאמה טובה יותר מזו. Wix היא כנראה החברה היחידה שיכולה לאפשר לנו להגיע להיקפים ולתפוצה שאנחנו שואפים אליהם, מבלי לפגוע בקצב הפיתוח שלנו, ואולי אף להאיץ אותו. השוק שלנו עצום, ויש לו פוטנציאל להחליף קטגוריות שלמות של תוכנה, פשוט כי המערכת מאפשרת לאנשים ליצור תוכנה בעצמם במקום לרכוש אותה".
במחי הוצאה של פחות מאחוז אחד משווי השוק של וויקס – ולפי דיווחים שונים, אולי רק רבע אחוז – וויקס הפכה את הסנטימנט סביבה מעסק שעלול לאבד רלוונטיות בגלל AI למשהו כמו חברה שרוכבת על הטרנד הכי חם ב-AI.
וויקס ובייס44
בייס44 מאד מזכירים את הימים המוקדמים של וויקס: זה אולי נראה טריוויאלי היום, אבל לפני 16 שנים זה עוד היה פורץ דרך לאפשר לכל עסק קטן לבנות לעצמו אתר אינטרנט שנראה די מקצועי. גם בלי לדעת תכנות ווב, או לשלם למישהו שיודע. ובדומה לצמיחה המתפוצצת של בייס44, וויקס שברו את השיא בזמנו של הזמן הכי מהיר להכנסות של 100 מיליון דולר. בייס44 גם פונה לפלח שוק דומה לזה שוויקס התחילה ממנו: עסקים קטנים בתחתית השוק, כמו בתי קפה או סטודיו ליוגה. כאלה שמוכנים להתפשר על מידת הליטוש או התחכום או הגמישות. האפשרות לקבל משהו שמיוצר אוטומטית, ומהר, תמורת מחיר מנוי נמוך – זה כשלעצמו דבר מדהים עבורם!
מהצד של מאור שלמה – זה מדהים לבנות מאפס, בבוטסטראפ (ללא גיוס כסף או ויתור על מניות), חברה שנמכרת ב-80 מיליון דולר בתוך כשישה חודשים; ההישג הוא מרשים גם אם מדובר בסכום נמוך בהרבה (כפי ששמועות מסויימות טענו בטוויטר). למה שימכור עכשיו, כשהצמיחה מתפוצצת, במקום להמתין לשווי גבוה בהרבה? הרי 80 מיליון דולר זה לא קול, אתם יודעים מה קול? מיליארד דולר. כלים דומים לבייס44 מגייסים כספי הון סיכון בשוויים של מיליארדי דולרים, למה להסתפק בסכום שנראה גבוה באופן אובייקטיבי, אבל באופן יחסי – הוא אולי נמוך?
אני דווקא חושב שמדובר בהחלטה נבונה: השוק לסטארטאפים של AI coding מתפוצץ כרגע, כפי שלרוב קורה עם הופעה של disruptive technology. בשלב הראשון הגיאות תמיד מרימה את כל הספינות. העניין הוא שבשלב מסויים השוק מתבגר ומתחילה קונסולידציה; חברות בודדות מנצחות והופכות לגורילה, והרבה מאד יזמים פתאום רואים את הספינה שלהם מאבדת גובה. או איזה ביטוי ימי שמתאים כאן; אני לא מבין הרבה בשיט. (דיברנו על דינמיקה דומה בקשר לדשדוש של סנטינל וואן). במובן הזה, זה צעד חכם להתחבר לרשת הדיסטריביושן של וויקס, מה גם שההכרזה על הרכישה הזכירה רכיב של earn-out: בנוסף לתגמול המיידי, מאור שלמה יהיה זכאי לסכום נוסף כתלות בביצועים שבייס44 תציג תחת וויקס עד 2029.
שאלה מעניינת אחרת היא מה וויקס עומדת לעשות עם בייס44? הסטודיו הוא מוצר הדגל של החברה, הוא משלב יכולות generative AI בצורה אפקטיבית (לפחות נכון לזמן ההשקה בקיץ 2023), והתקבל באופן חיובי על ידי התעשיה. האם וויקס עומדת לשלב שם את בייס44? זו כנראה תהיה טעות. הדבר הנכון הוא להשלים עם כך שהופעה של כלים כמו בייס44 למעשה מסמלת שהסטודיו של וויקס הוא בהרבה מובנים כבר obselete1, גם אם טרם מלאו לו שנתיים. טכנולוגיות שהן דיסראפטיב במהותן צריך לבנות בארגון נפרד ועצמאי, שיכול להתקדם במהירות, ולא נדרש לשאת את המטענים והעול של הטכנולוגיה הישנה (שמאבדת רלוונטיות). למרבה המזל, זה מה שוויקס מצהירים שהם עומדים לעשות - מתוך ההכרזה על הרכישה:
בייס44 ימשיך לפעול כמוצר ועסק נפרד, תוך שימור של הזהות הייחודיות והמומנטום, בזמן שייהנה מהסקייל והתמיכה של וויקס.
ז׳אנר שחביב על הבלוג הזה הוא סיפורים על חברות מובילות -- כמו אורקל או בלקברי או אינטל או בלוקבאסטר– שנתקלו בהזדמנות לשגשג גם לאחר הופעה של טכנולוגיה חדשה אבל נכשלו לעשות את זה. פוליטיקה ארגונית, תמריצים, חשיבת חוף מזרחי, אנרציה – האופי האנושי הרבה פעמים עומד בדרך. אבל אני דווקא די אופטימי בנוגע לוויקס: הגישה שהכריזו עליה היא הדבר הנכון לעשות, והדמיון באופי ובתרבות מגדילים את הסיכוי שזה אכן יצליח.
אקוסיסטם מקומי
עוד דבר מדהים לגבי ההכרזה של וויקס ובייס44, הוא שהיא התפרסמה ב-18.6, במהלך המלחמה מול איראן. מה היה קורה ביקום מקביל, בו וויקס הייתה מנסה לרכוש חברה כמו בייס44 שהוקמה איפשהו באירופה? או שבייס44 הייתה מנסה להימכר לחברה אמריקאית? אני מתאר לעצמי שהיה מאתגר יותר לסגור עסקה בינלאומית בתנאים של מתקפות טילים, שירות מילואים, סגירת מרחב אווירי, וכותרות דרמטיות בעיתונים. זה אולי קל יותר כששני הצדדים נמצאים בישראל ומבינים טוב את הסיטואציה.
זה מדגים את היתרונות של אקוסיסטם-טק מקומי חזק. אמנם טק היא תעשייה גלובלית וחוצת גבולות, אבל במקרה הזה שני הצדדים כנראה הרוויחו מכך שהצד השני גם ממוקם בישראל. ומעבר לעניין המלחמה, אמנם בסיליקון ואלי ייתכן שהיו למאור שלמה הזדמנויות גדולות יותר, ואולי היה מוצא הצעה ממארק צוקרברג ב-DM שלו; מצד שני, יזם כמו שלמה שהיה מקים את בייס44 בכל מקום אחר בעולם, כנראה לא היה מגיע לקליק כל כך מהיר עם אבישי אברהמי, שבא מרקע ואופי דומים של שירות ב-8200 וכמה חוויות יזמות.
בייס44 מינפה בצורה מדהימה את האקוסיסטם המקומי כחלק מאסטרטגיית הצמיחה שלה: אחד היתרונות של שוק קטן ונישתי הוא שאפשר להתפשט בו במהירות ולנצל את הכח של הקהילה, כמו שמאור שלמה הסביר כשהתארח בפודאקסט טראשטק באפריל:
אחד מכל 100 אנשים בוגרים בישראל הוא משתמש של בייס … זה נשמע קצת קלישאתי אבל אני חושב שזה מוצר שלא יכל לגדול באקוסיסטם אחר כי יש את האקוסיסטם הישראלי. מי מכם שנכנס ללינדקאין - העבודה שם היא לא שלי. הוא [האקוסיסטם הישראלי] הוא פשוט בועט ברמות והוא דוחף ברמות והוא עוזר בהכל.
היום בבוקר, יש איזה פיצ׳ר בבטא … וכתבתי בקהילה ויש כבר כמה קבוצות וואטסאפ וכולם מלאות, וכתבתי מי יכול לעזור לבדוק את זה, וקפצו על זה אינסוף אנשים. הקהילה הישראלית היא פשוט כל כך מאוחדת בזה. אתה מרגיש שגם הם כל כך רוצים שייבנה מוצר כחול לבן בתחום הזה.
… שוב, זה נשמע קלישאה, אבל זה נחמד לקרוא לבייס סיפור שכאילו בן אדם אחד בונה את זה. אבל לכל אורך הדרך יש אינסוף עזרה. בשיווק בכלל, מרגיש כאילו כל האקוסיסטם הישראלי. ב-support נכנסו חלק מהטופ-יוזרים של בייס. באמת יש קהילה חיה ובועטת וזה מאד מאד מרגש אותי.
מהצד של וויקס, אחד הדברים שנשיא החברה ניר זוהר הזכיר כשנפגשתי איתו בתחילת 2023 היה המאמצים שלו לחיזוק האקוסיסטם המקומי. הוא הסביר שבטווח הארוך וויקס תרוויח מכך. והנה דוגמא שממחישה את זה: קשה לדמיין את וויקס מצליחה באותה קלות ומהירות לרכוש את lovable השבדית, או חברה דומה אחרת שקמה באירופה או ארה״ב.
והאופי הישראלי של שתי החברות כנראה יסייע גם לאחר הרכישה עצמה; אם הייתי מנסה לדמיין איך החיבור הזה יכול להיכשל, זה כנראה דרך דינמיקה ארגונית בעייתית: הסטודיו הוא מוצר הדגל של וויקס בשנים האחרונות, החברה השקיעה הרבה מאמצים ומשאבים בבניה והקידום שלו, והוא גם זכה להצלחה די יפה. קשה לצפות שהמנהלים שהיו מעורבים בו פשוט יסיטו משאבים ותשומת לב למוצר חדש. במיוחד לא כזה שמוביל אותו אדם שהגיע מחוץ לחברה. בהרבה מקרים זה מוביל לקונפליקטים שמעכבים את הצמיחה וההתקדמות, ומאפשרים לשוק לברוח. ספציפית במקרה של וויקס – חברה עם אופי ישראלי ויכולת מוכחת להסתער בהצלחה על יעדי טווח קצר/בינוני – זה נראה סביר שהחברה תצליח להימנע מהתרחיש הבעייתי הזה. הרבה הודות ל-DNA המשותף עם מאור שלמה, והקהילה שנבנתה סביב בייס44.
מי יודע, אולי הרכישה תעזור גם לשפר את הסנטימנט המקומי ביחס לוויקס. בעבר הם נחשבו סימן להצלחה של הטק הישראלי – הראשונה שהונפקה מהדור שאחרי 2008 והמשבר הפיננסי העולמי, והוכיחה שחברה ישראלית יכולה לצמוח ולשגשג גם בלי להימכר לביג טק האמריקאי. הסנטימנט הזה התהפך בעיקר כשהמניה קרסה במהלך 2022, והנרטיב שצוייר בתקשורת היה של חברה שבעה ועצלנית ועובדים שמקפיצים טקילות עם המנכ״ל. ניסיתי להסביר בפוסט בזמנו – וויקס אחרי קוביד – מה באמת קרה שם, אבל משיחות אנקדוטליות נראה שהתדמית המקומית של וויקס לא השתקמה. אולי החיבור עם בייס44 – מוצר שזוכה לאהבה וגאווה אדירה באקוסיסטם הישראלי – יחזיר מעט מהתמיכה שהקהילה המקומית הרעיפה על וויקס בעבר.
לפני כמה שנים, בבלוג אחר לגמרי, ובתקופה שנראית מאד שונה במבט לאחור, כתבתי פוסט שניסה לדמות אקוסיסטם של טק לשוניות אלמוגים, ולהקביל את המעבר שלי מסן פרנסיסקו לתל אביב לדג שמעבירים אותו משונית אחת לאחרת. ועד כמה שהסקייל של שונית האלמוגים המקומית עדיין רחוק מהשונית הגדולה של הסיליקון ואלי, זה נחמד לראות סינרגיות מהסוג הזה. יהיה מעניין לעקוב איך השילוב בין בייס44 לוויקס יתפתח, לצד הכרישים מהסיליקון ואלי שנוהרים אל אותה קטגוריה.
תזכורת: הבלוג הזה הוא למטרות לימודיות בלבד. הכותב עשוי להחזיק פוזיציות במניות שהוזכרו בבלוג. אין כאן המלצה לבצע השקעות. אנא קראו את הדיסקליימר המלא כאן.
אמנם בסיס הלקוחות העצום הנוכחי של וויקס לא ייעלם כל כך מהר. ובהרבה מקרים שבהם טמפלייט קיים של וויקס קולע בדיוק למה שלקוח חדש צריך - זה אולי יהיה קל ומהיר יותר על פני כתיבת פרומפטים לבייס44. אבל בייס44 מאפשר הרבה יותר דרגות חופש ויעילות גבוהה יותר, וזה הכיוון העתידי שאליו וויקס צריכה לצעוד. גם אם ייקח זמן להביא את האריזה המוצרית לרמת גימור שתאפשר להחליף לחלוטין את הסטודיו.
אני ישראלי שחי בחו"ל ונחשפתי לבייס בטויטר ולינקדאין. שבוע שעבר התחלתי לעבוד עם המוצר, כשבמקביל בדקתי גם את לובאבל ורפליט. בייס44 שינה את חיי, המהירות שבה אני יכול להביא משהו לקהל פוטנציאלי ולבדוק עניין הוא גיים צ'יינגר בסקאלה אחרת.
מעולה! סופר מעניין. מכיר את וויקס מבפנים וכל עוד אבישי שם התרבות הארגונית תהיה נכונה והחברה תהיה מצוינת. מקווה שלא תירכוש אותם איזה קרן אמריקאית למטרות השבחה ומכירה
ומאוד מאוד התגעגנו. היית חסר בנוף של יום שישי. כבר חשבתי לבקש מבייס לכתוב לי משהו בסגנון אופטיקאי מדופלם. חבל שלא ניסתי :)