Long-Form Posts
פוסטים הם מאמרים שבהם אני משתף רעיונות שלי.
בניגוד ל״הרהורי יום שישי״, שכוללים המלצות תוכן שלי על רעיונות שאחרים כתבו.
הנה רשימת הפוסטים שפורסמו בבלוג, בסדר כרונולוגי הפוך:
2025
למה גוגל קונה את וויז, למה 32 מיליארד, למה עכשיו, ואיך זה קשור לבינה מלאכותית
זהו תרגום של פוסט שכתבתי באנגלית. אם אתם מכירים לא-דוברי-עברית שעשויים להתעניין, אשמח אם תשתפו איתם את הבלוג באנגלית שהתחלתי לאחרונה.
וולט: אין ארוחות חינם
היום באופטיקאסט, אמיל ואני המשכנו את סיפור עלייתה של נטפליקס ומלחמות הסטרימינג; לכאורה, אין לזה קשר לפוסט הנוכחי, שעוסק בוולט. אבל בעצם, בהרבה מאד מובנים, זה כמעט אותו סיפור.
איך בלוקבאסטר כמעט ניצחו את נטפליקס
פרסמתי היום פרק באופטיקאסט, שסוקר את היריבות בין השירות הראשוני של נטפליקס, אתר אינטרנט להשכרת סרטי DVD בדואר, לבין בלוקבאסטר, חנות השכרת הסרטים הדומיננטית בזמנו. אתם מוזמנים להאזין לו בשביל הסיפור המלא -
2024
סיכום 2024 באופטיקאי מדופלם
השנה פרסמתי 40 מהדורות של הרהורי יום שישי, 4 פוסטים ארוכים, ו-40 פרקים באופטיקאסט. זו הפעם השלישית שאני מפרסם סיכום שנתי של אופטיקאי מדופלם (לסיכומים הקודמים: 2023 | 2022), וגם הפעם נהניתי לחזור ולקרוא שוב הרבה מהדברים.
כמה סיפורים קצרים
שוב יום שישי. במקום המהדורה הרגילה כתבתי משהו קצת שונה השבוע - כמה סיפורים קצרים. הרהורי יום שישי יחזרו בפורמט הרגיל בשבוע הבא.
עקומות סמיילי ובניית אתרי אינטרנט
התוצאות שוויקס דיווחה לאחרונה ציינו את הרבעון השישי ברציפות שבו החברה מכה את התחזיות של עצמה; נראה שהיעדים שוויקס הציגה ל-2025 – ושנתקלו בסקפטיות מצד השוק, מבחינת הציפיות שמחיר המניה שיקף בזמנו – יהיו כמעט ברי השגה כבר בסוף 2024. התכנית התלת-שנתית של מאי 2022 אמנם עברה התאמות
סנטינל וואן וקונסולידציה, קראודסטרייק ובינה מלאכותית, וויז וסנטינל וואן
כיסינו מספר חברות סייבר בבלוג ובפודקאסט לאחרונה, אבל לא הזכרנו את סנטינל וואן. רציתי לחכות שהדו״ח שלהם יתפרסם. ועכשיו זה זמן טוב לבדוק איך הם משתלבים בטרנדים שמתהווים בשוק. האם הכיף חזר? במילים האלה סיימתי את החישוב מחדש של סנטינל וואן, שפרסמתי ביוני 2023:
משחק הגורילה של פאלו אלטו נטוורקס
מתוך CNBC: מניות של חברת אבטחת הסייבר פאלו אלטו נטוורקס צונחות במסחר המאוחר ביום שלישי, לאחר שהחברה הביסה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה אך הנמיכה את התחזית השנתית להכנסות וגבייה. […] החברה מצפה להכנסות שנתיות בטווח של 7.95-8 מיליארד דולר, בהשוואה לתחזית קודמת של 8.15-8.2 מיליארד דולר.
2023
סיכום 2023 באופטיקאי מדופלם
שנת 2023 היא שנת הפעילות המלאה הראשונה של אופטיקאי מדופלם. הבלוג התחיל במאי 2022, ואפשר למצוא את סיכום 2022 כאן. אני מודה שהבלוג הגיע הרבה יותר רחוק ממה שתכננתי, ומקווה שגם בעתיד הוא יגיע הרבה יותר רחוק ממה שאני מצפה עכשיו — גם בסיפוק שלי מלכתוב, וגם בכמות המנויים שנהנים לקרוא. מאז ה-7 באוקטובר אני מרגיש שהוא גם משרת עוד מטרה בשבילי, עוגן של יציבות והתקד…
האם למונייד בונה חדשנות טק משבשת?
כשהשוק הציבורי נותן לך לימונים הנה שתי דרכים אפשריות להסתכל על למונייד: 1. למונייד היא חברת ביטוח חדשנית שנהנית מיתרון טכנולוגי מבני שיתבטא בעלויות הפסד ועומס הוצאות נמוכים. החברה הוקמה על ידי יזמי טק, שבנו מערכת דיגיטלית מקצה לקצה, משובצת ברכיבי בינה מלאכותית שמסבים עונג ללקוחות, חוזים תוצאות ומכמתים סיכונים. למונייד קמה כסטראטאפ בעידן האפליקציות, הבוטים…
הצמיחה של פייבר, דיסקברי מול דיסטריביושן, עקומת הסמיילי של הפרילנסרים
הצמיחה של פייבר הצמיחה בהכנסות של פייבר הפתיעה לטובה ברבעון האחרון. היא האיצה ל-12%, למרות שנפח הפעילות בפלטפורמה (GMV) גדל רק ב 4%-3%. כדי להבין איך זה קרה, צריך לפרק את ההכנסות של פייבר לשלושת הגורמים שקובעים אותן: מספר הקונים הפעילים בפלטפורמה, ההוצאה הממוצעת של כל אחד מהם, וה take-rate: הנתח הממוצע שפייבר לוקחת מכל טרנזאקציה.
על בינה מלאכותית והתנהגות אנושית
עברה פחות משנה מאז הטלטלה שהביאה ההשקה של ChatGPT, ושבעקבותיה הניוזלטר הצעיר ״הרהורי יום שישי״ הקדיש מהדורה שלמה לבינה המלאכותית, והנה שוב OpenAI טלטלה את עולם הטק עם מה שאולי היה הסופ״ש הדרמטי ביותר בהיסטוריה של הסיליקון ואלי. וחשבתי לעצמי שכנראה שוב אקדיש לכך את כל המהדורה ביום שישי הקרוב. אבל זה הרגיש מספיק דרמטי כדי לחרוג מהלו״ז הרגיל, ולכתוב כבר הי…
וויקס: שנה אחרי קוביד וסטארבורד
״ההיפך של דיכאון זה תקווה. הדרך לייצר תקווה זה תכנית. גם אם התכנית הזו קשה נורא, ולא כולם מאמינים בתכנית, ברגע שיש תכנית וברור מה עושים - אתה כבר מרגיש אחרת.״ - אבישי אברהמי, מנכ״ל וויקס, בפודקאסט Startup for Stratup, נובמבר 2023 העסקה של וויקס ואולי גם הפעם הייתה מעין ״עסקה עם הדירקטוריון ובעלי המניות הגדולים?
צ׳ק פוינט קונה את פרימטר 81, האסטרטגיה של צ׳ק פוינט, צ׳ק פוינט וחדשנות, פאלו אלטו נטוורקס וחדשנות
חזרתי מחופשה קצרה, אספר במהדורת ״הרהורי יום שישי״ הקרובה קצת על איך נגעתי בדשא ועל דברים שנקלתי בהם בטיול בקליפורניה. בינתיים כתבתי את הפוסט החודשי. הייתי בטוח שהוא יעסוק ביום המשקיעים של וויקס ועל הדו״חות שעוד כמה חברות ישראליות פירסמו החודש, אבל אז נתקלתי בסיפור הזה והיו לי כמה מחשבות לשתף לגביו -
Keep On Rockin' In The Free World
עלות שולית אפסית בעולם התעשייתי, הדברים שנמכרו היו מורכבים מאטומים. הם היו אובייקטים בעולם הפיזי והיו נתונים למגבלות של מחסור. הנה דרך למקסם רווח בסביבה כזו: 1. למכור כל יחידה במחיר המקסימלי שצרכן כלשהו יהיה מוכן לשלם עליה. 2. לייצר הכי הרבה שאפשר כל עוד העלות השולית נמוכה מהמחיר שצרכן מוכן לשלם ליחידה.
החישוב מחדש של סנטינל וואן
הכנסות ממנויים, הכנסות מבוססות-צריכה, ו-ARR עסק מבוסס מנויים הוא דבר מעניין. נניח שהיה לכם שירות סטרימינג של סדרות וסרטים. אתם עסק מבוסס, מצליח וצומח בקצב מהיר שמציע מנוי ב-10$ לחודש. במקרה של לקוח שהצטרף בשבוע האחרון של הרבעון, הוא יתרום רק $2.5 של הכנסות לרבעון הזה. אבל האם הכנסה רבעונית היא המטריקה הנכונה להבין את העסק?
בינה מלאכותית, מאנדיי, ריסקיפייד וסנטינל וואן
תסלחו לי שאני לא רוצה לדבר על יעילות ורווחיות, אני רוצה לדבר על AI. שני הסיפורים הגדולים של השנה האחרונה בטק, הם החזרה של המשמעת, היעילות, החתירה לרווחיות והשיפור במרג׳ינים מצד אחד, לצד לידתה של מהפיכת ה-AI. רוב הפוסטים בבלוג הזה מאז הקיץ האחרון עסקו בחלק הראשון -יעילות ורווחיות. כתבתי על ״
כשהאור מאיר את האבק
להאיר על האבק ״קשה להיות אופטימי לגבי שום דבר כרגע״. ככה נפתח פוסט של בן תומפסון בתחילת יוני 2020, שניסה בכל זאת להציע מעט תקווה לגבי העתיד. גרתי אז בארה״ב. זו הייתה תקופה קשה ומתוחה באמריקה. המוות של ג׳ורג׳ פלויד היה הטריגר שהצית את חבית אבק השריפה שבה הצטברו כמות אדירה של מתחים ותסכולים, שהתעצמו במהלך המגיפה והנשיאות המפלגת של טראמפ. קשה להבין את זה מבח…
וויקס וצ׳ק פוינט: תמונת ראי
תמונת ראי. זו המחשבה שעברה לי בראש כשקראתי את דו״ח הרבעון הרביעי של וויקס, לעומת הדו״ח של צ׳ק פוינט שפורסם שבוע קודם לכן. וויקס היא חברה שתמיד השקיעה בצמיחה, אבל נחשדת על ידי השוק שהשקיעה בצורה אגרסיבית מדי, ושרפה מזומנים בצורה לא יעילה. צ׳ק פוינט היא התמונה ההפוכה - תמיד הקפידה על יעילות וייצור מזומנים, אבל מציגה צמיחה זניחה למרות ששוק אבטחת הסייבר גדל…
הסיפור המעניין של ג׳ון מקאפי והאנטי-וירוס הראשון
ביום עבודה טיפוסי, הוא [ג׳ון מקאפי] הגיע לערימת דואר בגובה 6 אינץ׳ שחיכתה לו על השולחן, ואותה מיין לשתי חבילות: הזמנות וצ׳קים. הוא העביר הזמנות למרתה שראם שבילתה את כל היום בהקלדת בקשות תשלום. ג׳ון בילה את שאר הבוקר בחתימה על כל צ׳ק ורישום שם המשלם והסכום. כשסיים, הוא הלך לבנק והפקיד את הצ׳קים, שבדרך כלל הסתכמו ב $40,000-$50,000. ארי גורצ׳קי וג׳ון בילו …
שמונה דברים ששמעתי מניר זוהר, נשיא וויקס
נפגשתי בתחילת החודש עם נשיא וויקס, ניר זוהר, במשרדים החדשים של החברה. נהניתי מאד מהשיחה, וכשהסתכלתי אחורה וחשבתי מה הדרך הנכונה לשתף את הקוראים, החלטתי לבחור שמונה אנקדוטות מעניינות מתוכה. ארבעה סיפורים מתחילת הדרך של וויקס נאמר ונכתב כבר הרבה על סיפור ההקמה וראשית הדרך של וויקס. אבישי אברהמי בנה ומכר בהצלחה מוצרי אינטרנט כבר מאז השחרור שלו מחיל המודיעין.…
Disruption in the Firewall
חדשנות באבטחת רשתות גיל שויד גייס 250 אלף דולר בלבד ב-1993 כדי להקים את צ׳ק פוינט, לאחר שההופעה של האינטרנט גרמה לו להבין שיהיה ביקוש מסחרי לרכיב התקשורת שבנה במהלך השירות הצבאי ב-8200. כבר ב-1996 החברה הציגה רווח נקי של מעל 15 מיליון דולר. שולי הרווח של צ׳ק פוינט באופן מסורתי היו מעל 40%, וירדו ל-35% רק בשנה האחרונה.
2022
סיכום 2022 באופטיקאי מדופלם
לפני שבעה חודשים, במאי 2022 התחלתי את הבלוג ״אופטיקאי מדופלם״' ומאז פירסמתי 31 פוסטים בבלוג (ועוד מספר פוסטים מנהלתיים). בחודש אוקטובר הצטרף הניוזלטר ״הרהורי יום שישי״. פרסמתי בו תשע מהדורות בתשעת השבועות האחרונים, והמהדורה העשירית תתפרסם השבוע ממש לפני ש-2022 מסתיימת.
המספרים של מאנדיי
אם אתם רשומים לבלוג ורוצים לקבל גם את “הרהורי יום שישי” במייל, אתם יכולים לעדכן את העדפות המיילים שלכם כאן: והנה כמה מחשבות שלי על Monday: monday.com and wix.com אם ממצמצים מספיק, אפשר לחשוב שמאנדיי נראית די דומה לוויקס - שתיהן מציעות כלי No-Code לבניית ממשקי web בשירות עצמי, עם עיצוב וחוויית משתמש מאד איכותיים. שתיהן בנו מנוע performance marketing מוצלח כ…
ההתמקדות המחודשת של וויקס
וויקס פרסמו את דו״ח הרבעון השלישי שלהם ביום חמישי שעבר, והצטרפתי לשיחה שנערכה עם עיתונאים לאחר מכן. נשיא החברה, ניר זוהר, הבהיר שהפגישה הראשונה שנערכה עם סטארבורד הייתה רק באמצע אוגוסט לאחר פרסום דו״ח הרבעון השני, ושהם למדו על תכנית הקיצוץ בהוצאות יחד עם שאר המשקיעים והשוק. בגלל שבפוסטים קודמים
Q3: Underpromise & Overdeliver
חברות דיג יפניות מכניסות כריש קטן למיכל שמוביל דגים בחזרה לחוף. הסיפור המפורסם, שיעקב בורק כלל בספר שלו “האם שימפנזים חושבים על פרישה”, הוא שזהו הפיתרון שהן מצאו כדי לשמור על הדגים טריים וטעימים - כשפשוט הכניסו את הדגים למיכל בדרך לחוף הם איבדו את הרעננות שלהם. היפנים אניני הטעם הרגישו בהבדל. ושימוש במקפיא החמיר את אובדן הטעם אפילו עוד יותר. הכריש ותחוש…
כוכב הצפון שלי
השבוע למדתי ש״אופטיקאי מדופלם״ נעשה די פופולרי בקרב עובדי Wix (שאגב פרסמו היום דו״ח די טוב שעלה על התחזיות), ושדברים שכתבתי עלו כשאלות בפגישת החברה. התכנית המקורית שלי לא הייתה לכתוב בלוג שיתמקד ספציפית ב- Wix - חיפשתי נושאים נוספים לכתוב עליהם אחרי הכתיבה על אמזון וה Innovator’s Dilemma, והתחלתי לכתוב על חברות ישראליות כמו פייבר, מאנדיי, וריסקיפייד. הת…
קשיים בקלאוד
הנה גרף שלא רואים כל יום: אינדקס הקלאוד של בסמר, שנועד ״לעקוב אחרי חברות שמספקות תוכנת קלאוד ללקוחות שלהן״, כמעט סגר מעגל שלם וחזר לרמה שבה היה ב-2019. האינדקס מכיל חברות כמו קטנות כמו Vimeo, כמה מחברות האינטרנט הישראליות כמו Wix, monday.com ופייבר, וגם חברות גדולות כמו סיילספורס ואדובי. אחרי שבנובמבר 2021 (רק לפני שנה) הגיע לשיא של 3x מהתחתית של פאניקת …
מה קורה עם ההייטקס
השמש כבתה ״אני מאשים את מיקרוסופט אקסל״ אמר הווארד לינדזן כשנשאל בפברואר 2022 למה מניות של חברות טכנולוגיה ירדו מהר כל כך עם העליה בריבית, בעוד שהערכות שווי של סטארטאפים עדיין לא השתנו. ״אם אנליסטים היו צריכים לעבוד עם דפים ועפרונות כדי לעדכן את השווי לפי שיעור הנחה גבוה יותר, זה היה לוקח להם הרבה יותר זמן
הצפוי, המעניין והמפתיע במצגת של סטארבורד
זהו עדכון עם כמה מחשבות בעקבות המצגת שסטארבורד פירסמו, בו הם מתארים שלוש הזדמנויות השקעה שזיהו לאחרונה - וויקס, ספלאנק וסיילספורס. התיזה הכללית שהם מציגים היא שלאחר מספר שנים בהם חברות טכנולוגיה השקיעו בצמיחה, הצמיחה הממוצעת האטה ומחירי המניות צנחו. זה מייצר הזדמנויות בחברות עם עסקים איכותיים שיוכלו להשיג שיפור משמעותי בשולי הרווח שלהם לאחר שנים של השקע…
וויקס אחרי סטארבורד
הקריטריון: עסק חזק עם ציפיות נמוכות מתוך ראיון עם ראלף וויטוורת׳, אחד המייסדים של Relational Investors: אנחנו מחפשים חברות שנסחרות בהנחה יחסית לערך האינטרינזי שלהן - למרות העובדה שיש להן מינוף פיננסי נמוך, עסק ליבה חזק וניתן להגנה, ותזרימים שגדלים. לרוב ההנחה תהיה קיימת בגלל שמשקיעים לא מצפים שההנהלה תשקיע מחדש בצורה אפקטיבית את הרווחים הצפויים. הציפיה הש…
When IPO Investors "File a Chargeback"
מאפיית Fraud Sciences הספר Start-Up Nation, שהילל ופיאר ושיבח את מדינת ישראל כערש ציוויליזציית מיזמי התוכנה, הקדיש פרק שלם לסיפור של Fraud Sciences, החברה שהוקמה על ידי בוגרי יחידות העילית של חיל המודיעין ועסקה בזיהוי הונאות בעסקאות באינטרנט. החברה נרכשה על ידי פייפאל ב-169 מיליון דולר בתחילת 2008, סכום אקזיט שנחשב גבוה מאד בשנים שמיד לאחר משבר הדוט קום.
בלוק, ביטקוין, חדשנות וקריפטו
בלוק וביטקוין ברבעון השני שהסתיים ב-30 ביוני 2022, ירדו ההכנסות של בלוק (לשעבר: סקוור) בשישה אחוזים לעומת הרבעון המקביל ב-2021. ירידה בהכנסות הן חדשות רעות לכל עסק, ובמיוחד לחברת צמיחה. עם זאת, במקרה של בלוק יש ניואנס קריטי שקל לשכוח או להתעלם ממנו. יש פעילות אחת שמעוותת מאד את המספרים של בלוק - מסחר בביטקוין.
השפל שנשכח: משבר 1920-1921
השפל שנשכח לפני כחודשיים תירגמתי את המאמר של באפט משנות ה-70 על האינפלציה, והסברתי למה לדעתי חשוב להכיר את ההיסטוריה של מחזורים פיננסים: היסטוריה אף פעם לא חוזרת על עצמה במדויק, ואנחנו לא הולכים לחוות שוב את 73-74 (כמו שאנחנו גם לא הולכים לחוות בדיוק את 2000-2002 או את 1919-1920). בפרפרזה על הביטוי הידוע של טולסטוי, תקופות הצמיחה והשגשוג הן דומות, וכל משב…
וויקס: עדכון לאחר דו״ח הרבעון השני
כשהעובדות משתנות את הפוסט הקודם על וויקס, שפירסמתי ביום רביעי בבוקר, סיימתי בשאלה האם אכן יש כאן עסק שממשיך להיות רווחי ולצמוח מהר גם לאחר המגיפה, או שהמציאות השתנתה וההנהלה עדיין לא הכירה בכך. התשובה הגיעה די מהר, כשהמנכ״ל אבישי אברהמי פתח את השיחה ביום רביעי אחה״צ עם טון אחר ממה ששמענו מהם במאי:
איך לנצח מגיפה
כדי להכין את הקרקע לחברה שאכתוב עליה בהמשך השבוע, אני רוצה קודם לספר לכם על כמה חברות אחרות.הפוסט פתוח לכולם, אתם מוזמנים לשתף וגם לעקוב אחריי בטוויטר או בפייסבוק הראשונה היא חברת ״איןקוביד״ המשעממת, שזרם ההכנסות שלה המשיך לצמוח באופן יציב לאורך המגיפה והלאה (בקצב צמיחה הולך ודועך), מ-100 מיליון דולר ב-2019 עד ל-265 מיליון דולר ב-2025:
עדכון אישי: סיכום ביניים בבלוג
לפני שלושה חודשים התחלתי את הבלוג ״אופטיקאי מדופלם״ ופרסמתי את הפוסט הראשון. לא הייתה לי תכנית לגבי הבלוג (עדיין אין לי), והדברים איכשהו התגלגלו מעצמם. אם אתם קוראים של הבלוג, אני מודה לכם מאד שהקדשתם לו זמן! המטרה של הפוסט הזה היא להסתכל אחורה וגם לשתף בכמה מחשבות לגבי ההמשך:
פייבר: עדכון קצר לאחר דו״ח הרבעון השני
פייבר פירסמה את הדו״חות שלה לרבעון השני ביום חמישי האחרון (ולא ביום רביעי כמו שטענתי בטעות בטוויטר). פוסטים חלק א׳ וב׳ שפירסמתי על החברה השבוע התייחסו למחיר המניה נכון לסוף השבוע שעבר. מאז המניה עלתה בלמעלה מ-26% בשבוע האחרון (באופן מקרי לחלוטין וכמובן שלא צפיתי שום דבר מזה). הנה כמה דברים שנראו בעיניי מעניינים בדיווח.
ענן הטאלנט של פייבר: חלק ב׳
זהו פוסט שני אודות ענן הטאלנט של פייבר, ומומלץ קודם לקרוא את החלק הראשון. The Talent Cloud בפוסט הקודם הצגנו את חזון ״ענן הכישרון״ שמיכה קאופמן, מנכ״ל פייבר, הזכיר בכנס של ג׳יי פי מורגן בחודש מאי האחרון. באופן מעניין, אחד היישומים הראשונים בתחום היה של אמזון - Amazon Mechanical Turk, שירות שהיום הוא חלק מ-AWS. השירות מציע API שמאפשר הגשה של ״משימות אינטלי…
ענן הטאלנט של פייבר: חלק א׳
דמוקרטיזציה של גישה לפרילנסרים אפשר למצוא הרבה קווי דמיון בין מה שפייבר עושים לשוק הפרילנסרים, ומה שספקיות הענן הגדולות עשו לשירותי IT. כמו ש-AWS יצרו ממשק פשוט ונוח להשכרת אבני הבניין הבסיסיות של מחשוב, פייבר יצרו ממשק כזה לקניית ״משימות״ שיבוצעו על ידי פרילנסר תמורת תשלום קבוע מראש. הפחתת החסמים הדרמטית על ידי הענן איפשר לכל סטארטאפ גישה לאותם משאבי IT…
הדילמה של לארי והפיתרון של בזוס
הפוסט הקודם עסק בצמיחת שירותי הענן של אמזון, הצלחה שתוארה ע״י וורן באפט כנס. אמזון הורידה חסמים רבים בדרך לשימוש בתשתיות מחשוב, ויצרה S-Curve שאופייני לטכנולוגיה מהפכנית. בפוסט הזה נעסוק באופן שבו חברות שונות הגיבו לגל האימוץ של הקלאוד. מוטיבציה א-סימטרית
הפלא של באפט ודילמת החדשנות של לארי
בפוסט הזה אדבר על מקרה מבחן מרתק בעיניי של Innovator's Dilemma וחדשנות טכנולוגית, שהבטחתי בשני הפוסטים הקודמים (שעסקו ב Innovator's Dilemma של קליי כריסטנסן, ולנקודות מבט על S-Curves). אני לא נוהג לאמץ את המבנה המסורתי בייעוץ אסטרטגי ״תגיד להם מה אתה הולך להגיד להם, תגיד להם, ואז תגיד להם מה אמרת להם״, וגם הפעם פשוט אצלול לתוך כמה סיפורים. תצטרכו לסמוך …
נקודות מבט על S-Curves
זהו פוסט שני בסדרה על גלי האימוץ של חדשנות טכנולוגית. תכננתי שהפוסט הזה יעסוק באופן שבו חברות מבוססות מתמודדות עם הדילמה, אבל בסוף החלטתי לדחות את הדיון הזה לפוסט הבא. רציתי קודם לדבר עוד על S-Curves, למה רואים את העקומות האלה ומה מאפיין אותן. עוד הסתייגות לפני שנתחיל, אני מסכים שהרבה פעמים ניתוח עסקי סובל מטיעונים דמגוגיים, הסקת מסקנות על סמך אוסף קטן ש…
דילמת החדשנות של מסופי האשראי
הנושא של הפוסט הזה הוא טכנולוגיות חדשניות, והאופן שבו הן באות לידי ביטוי בשוק. כמו בכמה פוסטים קודמים, יהיו כמה סיפורים בחלקים הראשונים, והנקודות יתחברו לקראת הסוף. Square בשנת 2010, סקוור (היום: בלוק) השיקה את רשת התשלומים שלה בארה״ב. נפח הטרנזאקציות שעוברות דרכה גדל בקצב מסחרר לאורך 12 השנים האחרונות, והגיע ל-153 מיליארד דולר בשנת 2021. בהתאמה גדל גם ה…
מודלים וסיפורים: דוגמא מעשית
תזכורת: הבלוג הזה הוא למטרות אינפורמטיביות בלבד. שום דבר כאן אינו עצת השקעה. אני מפציר בקוראים לעשות עבודת מחקר מעמיקה ו/או להיעזר ביועץ השקעות לפני קבלת החלטות השקעה. אפשר למצוא את הדיסקליימר המלא כאן. פאגאיה המניות של חברת פאגאיה התחילו להיסחר בנאסד"ק ביום חמישי האחרון, לאחר שהושלם מיזוג ה-SPAC שהוכרז בספטמבר 2021, עם EJF Acquisition Corp. העסקה המקורית…
East Coast vs. West Coast Thinking
מספרים מול סיפורים לפני כמה שבועות כתבתי כמה טוויטים על המאמר של מייקל מובוסין על מכפילים, שמראה איך שימוש במכפיל בעצם תמיד משקף איזשהו מודל DCF:
מאניבול: שיעורי בסיס וסטף קרי
מאניבול הספר "Moneyball״ של מייקל לואיס (שזכה גם לסרט בכיכובם של בראד פיט וג׳ונה היל) מביא את הסיפור של בילי בין, מאמן קבוצת הבייסבול של אוקלנד. הקבוצה הייתה במשבר וסבלה מיכולת משחק ירודה ותקציב נמוך שלא השאיר הרבה מקום לפיתרון. הוא שכר את פול דפודסטה, כלכלן בוגר הארוורד שביצע ניתוח סטטיסטי ומצא פרמטרים שמנבאים יכולת להשיג נקודות, שרוב הסקאוטים בליגה לא …
שיעורי בסיס
הערכת קצב הצמיחה בהכנסות בפוסט ״הארביטראז׳ של פאלו אלטו״, הראיתי דוגמא פשטנית למודל DCF של עסק דמיוני שכרגע מפסיד כסף (על בסיס GAAP) אבל למעשה משקיע בצמיחה עתידית. ראינו למה הכוונה באמירה ש״כמעט כל הערך של העסק נמצא עמוק בעתיד״, ואת הרגישות של הערך הנוכחי של התזרים העתידי לשינוי בשיעורי ההנחה (שמתפקדים כמו מגנט שמושך למטה את השווי הנוכחי).
כיצד האינפלציה מתעתעת במשקיעי המניות
זהו פוסט שונה מהרגיל באופן כללי אני נמנע מלהיות גוגל טרנסלייט אנושי, המטרה שלי היא לכתוב תוכן שבו אני מרגיש שאני מביא איזשהו ערך. עם זאת, משקיעים ויזמים באופן טבעי בתקופה הזו חושבים הרבה על האינפלציה והשלכותיה, וחשבתי שזה יהיה שימושי לשתף במאמר שפרסם ב-1977 וורן באפט בן ה 47 במגזין Fortune שכותרתו ״
Profitless in Seattle
תזכורת: הבלוג הזה הוא למטרות אינפורמטיביות בלבד. שום דבר כאן אינו עצת השקעה. אני מפציר בקוראים לעשות עבודת מחקר מעמיקה ו/או להיעזר ביועץ השקעות לפני קבלת החלטות השקעה. אפשר למצוא את הדיסקליימר המלא כאן. לא מאבדים שינה בגלל רווחים בסיאטל בפוסט הקודם (״
הארביטראז׳ של פאלו אלטו
בשבוע שעבר כתבתי thread בטוויטר והתייחסתי קצת לאיך צריך לחשוב על שווי הוגן של חברות SaaS (זה היה בתגובה לפודקאסט שחצני ומלא בטעויות של גיא רולניק):
על הקצאות הון ובניית אימפריות
לפני שנמשיך לפוסט הבא בסדרת ״כמה שווה עסק״, רציתי להתעכב על עניין הקצאות ההון שהוזכר בפוסט האחרון, וסגנון האסטרטגיה של Verisign: הסיפור של Verisign אולי נשמע מובן מאליו במבט לאחור, אבל אני חושב שזה מאד קשה לבצע בצורה מוצלחת את האסטרטגיה הזו, להישאר ממוקדים ולדבוק בה תוך כדי חלקים שונים של הסייקל בשוק, בלי לטעות ולנסות לקצץ עלויות יותר מדי ולסכן את העתיד…
כמה עסק שווה - חלק 3: דוכני אגרה באינטרנט
מאחר והתחלתי להזכיר שמות של חברות ספציפיות בבלוג, זה הזמן לציין שהמטרה של הבלוג היא אך ורק לשמש במה להשקפה שלי, עבור קוראים שעשויים להתעניין בה. שום דבר כאן הוא לא עצה פיננסית, המידע שאני מציג עלול להיות שגוי או חלקי, אין לי הסמכה או את הכלים הדרושים לספק ייעוץ השקעות, אני עשוי להחזיק פוזיציות בניירות ערך שמוזכרים בבלוג, ואני ממליץ להימנע מביצוע פעולות …
כמה עסק שווה - חלק 2: דוכן האגרה
דוכן האגרה את הפוסט הקודם סיימנו עם הסתכלות על עסקים כמו על מכונת ייצור הכסף הדמיונית שהצעתי למכור לכם - בכל אחת מעשר השנים הבאות היא תייצר 100 ש״ח, ואז תפסיק לעבוד. בעיה גדולה עם האנלוגיה הזו היא שאף פעם אנחנו לא יודעים כמה בדיוק עסק הולך להרוויח בכל אחת מעשר השנים הקרובות! מארק טוויין אמר שלעשות תחזיות זה דבר קשה מאד, ובטח כשמדובר בעתיד. למעשה אפילו לדע…
כמה עסק שווה - חלק 1: המכונה
״האם יש בועה במחירי חברות הטק״ היא נושא חם לדיון, בעיקר מאז קוביד והזינוק החד במחירים של הרבה חברות קלאוד ו SaaS. המבקרים טוענים שהערכות השווי מנופחות כי ״אי אפשר להצדיק כאלה מכפילים גבוהים״ או ״החברות האלה אפילו לא רווחיות״. מהצד השני מגנים על היוניקורנים ומנופפים את שיעורי הצמיחה הגבוהים, והשווקים העצומים שהחברות האלה מנסות לתקוף. כדי לגבש דעה בדיון ה…
היכרות
זה הפוסט הראשון בבלוג, שכנראה יעסוק בטכנולוגיה והשקעות, ואולי גם בעוד תחומים. בינתיים אני מתכוון להישאר אנונימי (כדי לוודא שההתייחסות של הקוראים היא בעיקר לתוכן ולא לרקע האישי שלי), אבל בכל זאת אני רוצה לשתף כאן כמה מחשבות לגבי הסיבה שהתחלתי לכתוב. במהלך הקריירה שלי יצא לי ללמוד איך זה לעבוד בסטארטאפ, לעבוד בחברות גדולות, להקים חברה וגם לרכוש חברות. לפני …